• Milla

Kuinka päästä irti pitäisi-ajattelusta?

Updated: Sep 14, 2019

Täytyy tunnustaa teille yksi juttu, joka ei varmaan blogiani pidempään lukeneelle tule yllätyksenä. Käyn aina ajoittain, nykyään harvakseltaan, juttelemassa ongelmistani ja elämästäni ulkopuolisen ihmisen kanssa. Mulla on aivan paras sairaanhoitaja. Nyt kuitenkin yhteistyömme hänen kanssaan on loppumassa ja ajattelen, että näin sen kuuluu ollakin. Näin on hyvä. Olen melkein kuoriutunut siitä kotelosta, jossa monta vuotta olin.


Rupesin miettimään tavoitteita itselleni jatkolle. Sairaanhoitaja sai minusta puserrettua ulos sen, että oon väsynyt. Fyysisesti ja sinänsä henkisestikin voin paremmin pitkiin aikoihin, mutta mielessäni on kuitenkin jonkinlainen hälytystila aina päällä. Yleensä selviydyn elämästä paremmin, kun on joitain haasteita ja kun elämä helpottuu, olen vähän pihalla. Sen sanominen ääneen, että on väsynyt, nimenomaan henkisesti poikki edelleen, oli vaikea paikka meikäläiselle. Luulin, että olin päässyt itsekriittisestä suorittaja-Millasta pikkuhiljaa eroon ja korvannut tuon tyypin rennommalla Millalla, mutta nenäliinaa ei varsinaisesti vielä ole heiluteltu tuolle aikaisemmalle tyypille täysin.Tavoitteita miettiessäni en huomannut että käytin jatkuvasti pitäisi-sanaa. Kun sairaanhoitaja huomautti tästä, sanoin naurahtaen: "Niin, pitäisi päästä tuostakin tavasta eroon."


"Muotoile tuo lause jollain toisella tavalla", hän sanoi. Olin aivan äimän käkenä. Miten sen voisi sanoa jollain toisella tavalla? Yleensä olen sanavalmis, mutta nyt änkytin ja hain sanoja kuin kuusivuotias puheterapiassa.


"Siis äh, ei pitäis vaan... Öööö... siis olisi hyvä jos osaisin olla itselleni lempeämpi", sain viidennellä kerralla muotoiltua.

"Niin... Sinulle tekisi siis hyvää, jos rentoutuisit ja olisit armollisempi itseäsi kohtaan"


Harvoin minulle käy näin, mutta sisimpäni täytti lämmin olo. Kuin jokin ympyrä olisi sulkeutunut ja taas dopamiinit ja muut välittäjäaineet lähteneet liikkeelle hitaasti. Kuin olisin täyttynyt jollain ymmärryksellä ja tajunnut miten olin tällä pitäisi- ajattelulla vahingoittanut itseäni vuosikausia. Ei pitäisi, vaan se tekisi minulle hyvää. Niin simppeliä. Tietääköhän kaikki muut tämän?, mietin.
Ehkä siis kontrollifriikihköt ihmiset voivat asettaa tavoitteitaan ja itseään analysoidessaan tuon pitäisi-ajattelun sinne minne aurinko ei paista ja sanoa saman itselleen. Tämä tekisi minulle hyvää, tätä minä tarvitsen. Elämäntapa-ohjauksissakin on tärkeää sanoa potilaalle, että miettisit mitä haluat elämääsi sen sijaan, että mietit mistä täytyy luopua.
Ihanaa alkavaa keskiviikkoa murusille! Onkos sinulle pitäisi-ajattelu tuttua? Oletko päässyt siitä jotenkin eroon?Ps. Melko hyvä kirja mitä olen nyt BookBeatista kuunnellut aiheeseen liittyen, on Ronnie Grandellin Irti itsekritiikistä: Löydä terve suhde itseesi. En yleensä niin paljon perusta self help-kirjoista, mutta voi sanoa, että tämä on muuttanut ajatteluani itseäni kohtaan ja olen löytänyt avaimia mieleni lukkoihin. Iso suositus siis! :)Kuvat ottanut ja editoinut Henriika S./So Many Stars by Henriika-blogi

© 2023 by APPETIZING ADVENTURES. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now