• Milla

Tunteiden säätelyn jalo taito

Updated: Sep 14, 2019
Arrrgggggghhhh. Pää räjähtää. Tuttu tunne? Tunteiden säätely on tärkeä juttu osata varsinkin aikuisena. Pienille opetetaan jo näiden Lari tuntee itsensä vihaiseksi ja Laria ärsyttää-kirjojen avulla tunteiden säätelyä. En ole itse lukenut niitä, mutta tiedän, että siinä Lari Lihapulla opettelee miten ollaan lihapulliksi. Sitä miten kääntää kiukku siten, että ei loukkaa toista. Kanavoida se johonkin hyvään. Oppia olemaan muiden kanssa ja tilanteessa, vaikka yllättäviä juttuja sattuu.


Myönnetään, olen aina ollut aika huono tunteiden säätelijä. Pienenä minun saatettiin antaa voittaa sen vuoksi kerta tai pari, kun en pystynyt nielemään pettymystäni peliä hävitessäni. Toki myöhemmin opin iloitsemaan toisen puolesta, olemaan hyvä häviäjä ja muita tärkeitä juttuja. Nykyään saatan innostua jostain asiasta niin, että minun on vaikea välillä kuunnella muita ja keskittyä. Erityisen vaikeaa mulle on ollut osata annostella tunnekuohuja sopivan kokoisiksi kotona. Myönteisten fiilisten ruokkimista ja ihmisten kanssa toimimista oon harjoitellut sen verran, että siinä sanoisin olevani aika pro. Joskus vaan nälkäväsykiukun ja miksi-elämä-iskit-taas-epätoivon keskellä peto on irti. Kuten tänään, kun huomasin, että tilillä on vähemmän rahaa kuin luulin ja eräs lasku maksamatta, jääkaapissa vain keittojuureksia ja aioli-majoneesia.


Jokaisella on omat haasteensa. Olen nyt ollut tämän viikonlopun SPR:n järjestämällä mielenterveyden ensiapu 1-kurssilla silkasta mielenkiinnosta. Lisäksi mun mielestä on tärkeitä kaikkien oppia näitä juttuja. Ketä vaan voi kohdata kriisi, joka kääntää koko kupin nurin. Sen ei tarvitse olla isokaan juttu. Yllättävintä monen mielestä on se milloin kriisit pukkaavat. Ihmisellä saattaa olla kaikki kunnossa ainakin päällisin puolin ja yllättäen tapahtua jotain odattamatonta. Tai niin se elämä vähän menee. Just kun ajattelet että nyt on smooth sailingia, nurkan takaa tuleekin jotain mihin pitää reagoida. Kuten Maija Vilkkumaa laulaa biisissään Kaivopuiston jää

Mä en tiedä miksi kaikki muuttuu aina silloin kun oon just ruvennut tottumaan

Tajusin kurssilla ollessa, että itse olen ollut vähän kriisistä kriisiin eläjä. Toisaalta se on opettanut olemaan luova selviytyjä, joka käyttää erilaisia keinoja kriisistä ylipääsemiseen. Kurssilla ihmisillä tuntui olevan paljon erilaisia tapoja selvitä isoista elämäntapahtumista. Yksi syöpöttelee, toinen on kognitiivinen järkeistäjä, joka hankkii tietoa etukäteen miten kannattaa toimia, kolmas tanssii, itkee ja nauraa, neljäs poistuu paikalta, viides laskee kymmeneen ja kuuntelee musiikkia ja kuudes kirjoittaa vihakirjeen, joka on osoitettu kiusaajalle, mutta ei ikinä lähetä sitä.


Valopilkkujen etsiminen elämästä on luonnollisesti tärkeä juttu. Itsellä meinasi paperi loppua kesken, kun kirjasin niitä ylös. Trikki mun mielestä on olla ajattelematta sitä liikaa mistä saa iloa ja vaan laittaa ensimmäiset mitä mieleen tulee. Itsellä näitä oli:


Aurinko

Leikkokukat

Puhelut ystävien kanssa

Hiljaa yhdessä oleminen

Musiikki

Kirjoittaminen

Ihmisten auttaminen

Hyvä ruoka

Oma kumppani

Lempipaikat (Miriam's)

Järvi

Muistot kuolleista rakkaista

Jooga

Mindfulness

Mielikuvat lapsista (lol)

Elokuvat

Huumori

Järjestötyö

Spa-lomasta haaveilu

Lämpimät vaatteet

Kodin siisteys

Toisen hymy

Scheisse-olon jakaminen

Eläkepäivien ja Norjan matkan odottaminen

Positiivinen mieli

Saa olla paska fiilis

Tulevaisuuden mahdollisuudet/arvaamattomuus

Liikkuvat kädet ja jalat

Suklaa

Rentoutuminen

Maalaaminen

Ymmärrys

Vuodenajat

Hyvä kahvi

Hetkessä eläminen


Ja ehkä sitä ei muuta tarvitakaan. Toisia ihmisiä, konkreettisia juttuja, mihin tarttua kiinni, itsensä hyväksymistä. Irti päästämistä. Peilille hymyilyä, kun tuntuu, että olet maailman suurin mulkero. Anteeksi antamista. Katkeruuden hyvästelyä. Toisen lyhyttä kosketusta olkapäälle silloin, kun sinusta tuntuu että olet hukkumaisillasi, mutta yrität silmät ristissä luovia eteenpäin. Asioiden ääneen sanomista. Ennen kaikkea sen tajuamista, että se voi olla ihan hyväkin juttu, että mitä vaan voi tapahtua.


Aioli-majoneesi ja keittojuureksetkin voivat olla yhdessä hyviä ja huomenna on taas uusi päivä.#tunteidensäätely #mielenterveydenensiapu1spr


Mikä sua on tänään kiukuttanut? Helpottiko? Miten itse selviät kriisistä?

© 2023 by APPETIZING ADVENTURES. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now