• Milla

#uraoivallus: Älä selittele

Updated: Sep 14, 2019


Ajattelin alun perin että olisi vaikea keksiä aihetta Trendin #Uraoivallus-kampanjaan. Muut bloggaajat ovat varmaan kerenneet jo sanoa kaikki mahdolliset uravinkit, -kämmit ja -oivallukset. Tää on kuitenkin juttu, mitä itse oon opetellut hiljattain.


Olen sairaanhoitajana terveysasemalla. Sain tässä esimieheni kautta hiljattain palautetta, mitä lääkärit olivat antaneet. Voi däääämn, mitä nyt? ajattelin ja nielin itkuani, kun kuuntelin palautteen. Aattelin että pitää heti ruveta tietenkin muuttamaan omaa toimintaa tämän palautteen mukaan, kehittämään itseäni, ja niin olenkin tehnyt. Ongelmani kuitenkin on aina ollut se, että rupean puolustelemaan itseäni. Toisin sanoen mun kohdalla tämä näkyy selittelynä. Jo ala-asteella sain opettajalta Muut merkinnät-kappaleeseen vinkin: "Älä selittele Milla, kaikki mokaavat joskus!"


Miksi tämä on niin vaikea sisäistää? Selittely tosiaan on hieman lapsellista ja antaa itsestä epäammattimaisen kuvan. Voi sitä toki mainita mitkä asiat ovat vaikuttaneet omaan suoritukseen, työpanokseen, mutta itselläni syitä saattaa tulla lähes kymmenen. "Oon vaan ollut niin tosi väsynyt kun pitää herätä viideltä/ Oon ollut niin vähän aikaa että kaikki käytännöt ei ole vielä tuttuja/ Se tyyppi sano, että näin pitää tehdä/ No se lääkäri ei ymmärrä mua ollenkaan/ Mut saatetaan käsittää vähän väärin, koska.../ Miten niin väärin toimittu, näin tän vois tehdä"En toki sano kaikkia asioita välttämättä ääneen, mutta pääni sisällä riehuvat kaikki mahdolliset selitykset omaan mokaan. Tämä on vastuunsiirtoa itseltä pois, kun tosi hyvä työntekijä ottaa mukisematta palautteen vastaan. Pahinta mitä voi tehdä, on kaataa vastuuta omasta moasta toisen niskaan tai toisen syyksi.Lähetin vastaavalle lääkärille viestiä, että haluan tavata. Halusin puhua palautteesta ja hän halusi perehdyttää mut asemien toimintaperiaatteisiin ja pohjatietoihin diashow'n avulla. Päätin olla hiljaa, nyökytellä ja sanoa että kiitos palautteesta. Kysyä miten vielä voisi tehdä asian paremmin. Se toimi. Ensimmäistä kertaa mua katsottiin kunnolla silmiin ja ymmärrettiin. Silmistäni näkyi varmaan jo se ajatus, että aion olla jatkossa parempi työntekijä. Mun ei tarvinnut edes sanoa sitä ääneen.


Mitä siis olen oppinut? Älä selittele, varsinkaan itsellesi. Jos muutenkin haluaa parantaa vähän maailmaa, ennen kaikkea kuuntele muita.
© 2023 by APPETIZING ADVENTURES. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now